Σύντομο ιστορικό: Το Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Wuhan, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Τον Ιανουάριο του 2020 οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε προσβάλλει τον άνθρωπο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ονόμασε τον νέο ιό SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2) και την ασθένεια που προκαλεί COVID-19 (Corona Virus Disease – 19), ενώ η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε ο ιός σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε τον ΠΟΥ να κηρύξει την έξαρσή του ως πανδημία το Μάρτιο του 2020.
Κορωνοϊός: Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις ποικίλης σοβαρότητας. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.
Ο ιός SARS-CoV-2 πήρε την ονομασία του από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο τύπου 2 που μπορεί να προκαλέσει και είναι κορωνοϊός με γονιδίωμα μονόκλωνου RNA θετικής πολικότητας που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή μεταδοτικότητα στον άνθρωπο.
Τρόποι μετάδοσης: Η ασθένεια Covid-19 μεταδίδεται όταν ένα άτομο που φέρει τον ιό SARS-CoV-2 βρεθεί σε κοντινή επαφή με κάποιο άλλο. Ο ιός μεταδίδεται από το στόμα ή τη μύτη ενός μολυσμένου ατόμου και εξαπλώνεται μέσω μικρών υγρών σωματιδίων που δημιουργούνται από το αναπνευστικό σύστημα και εκπέμπονται με το βήχα, το φτέρνισμα, την ομιλία και την αναπνοή. Ο κίνδυνος εισπνοής των σωματιδίων που φέρουν τον ιό αυξάνεται σε εσωτερικούς χώρους και σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός, προσβάλλοντας άτομα κάθε ηλικίας και οδηγώντας σε ραγδαία εξάπλωση. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί ακόμη και με έμμεση επαφή όπως το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας και εν συνεχεία πιάσουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας. Από τη στιγμή που ο ιός εισέλθει στην αναπνευστική οδό του νέου ατόμου χρειάζεται μια περίοδο επώασης 3 έως 7 ημέρες, με μέγιστο διάστημα τις 14 ημέρες για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.
Κύρια συμπτώματα: Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την ασθένεια ως μια ήπια φλεγμονώδη νόσο που χαρακτηρίζεται από μέτρια συμπτώματα και συνήθως αναρρώνουν χωρίς κάποια ειδική θεραπεία.
Ωστόσο, μερικοί ασθενείς και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες μπορεί να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν.
- Ήπιος πυρετός
- Ξηρός ή παραγωγικός βήχας
- Έντονη σωματική κόπωση
- Έντονος πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος ή βραχνάδα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Απώλεια όσφρησης ή γεύσης
- Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
- Επιπεφυκίτιδα
- Διάρροια
- Δερματικά εξανθήματα
- Ίλιγγος
Μέτρα προστασίας: Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να μην έρθουμε σε επαφή με τον ιό.
- Φοράμε προστατευτική μάσκα, κατά προτίμηση τύπου FFP2, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους ή σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας, για τουλάχιστον 20’’, με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας προτού τα πλύνουμε.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα μας και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο ή έστω με τον αγκώνα μας και πλένουμε τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη διασπορά μικροβίων σε περίπτωση που νοσούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας.
- Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους γύρω μας (> 1.5 μέτρο), ιδιαίτερα όταν εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
- Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα αναζητούμε ιατρική βοήθεια από τον οικογενειακό μας ιατρό ή και επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054, 1135 (όλο το 24ωρο), για επιπλέον πληροφορίες και σχετικές οδηγίες.
Διαγνωστικά μέσα: Οι κυριότεροι μέθοδοι για την εργαστηριακή διάγνωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι:
Ανιχνεύει και ταυτοποιεί τον ίδιο τον ιό σε δείγμα μολυσμένων εκκρίσεων και χρησιμοποιείται η μέθοδος της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).
Ανιχνεύει την παρουσία πρωτεϊνών (αντιγόνων) από την επιφάνεια του ιού και χρησιμοποιείται κυρίως η μέθοδος της ανοσοχρωματογραφίας.
Ανιχνεύει την παρουσία των αντισωμάτων στο σώμα μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό.
- Τεστ ανίχνευσης ολικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
- Ποσοτικό τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων IgM, IgG.
Το Olympic Lab συμβάλλοντας στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από την μετάδοση της νόσου COVID-19, πραγματοποιεί τα τεστ ανίχνευσης για την εργαστηριακή διερεύνηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας τις Διεθνείς αναγνωρισμένες μεθόδους αναφοράς.
Η λήψη των δειγμάτων γίνεται από το εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που φέρει ειδικό εξοπλισμό προστασίας.
Το μοριακό τεστ όπως και το τεστ αντιγόνου δείχνουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό και νοσεί αυτή τη στιγμή, ενώ το τεστ αντισωμάτων δείχνει αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν και αν έχει αναπτύξει ανοσία μέσω της νόσησης ή μέσω του εμβολιασμού.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.