Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνετε σχετικά με τις εξετάσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει το μικροβιολογικό εργαστήριο Olympic Lab.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210-7216406 ή στη φόρμα επικοινωνίας προκειμένου να σας ενημερώσουμε κατάλληλα.

Χρειάζεται να κλείσω ραντεβού για να κάνω εξετάσεις;

Για να πραγματοποιήσετε εξετάσεις στο κέντρο μας δεν χρειάζεται να κλείσετε κάποιο ραντεβού, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν από τη δειγματοληψία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα Προετοιμασία εξετάσεων είτε να απευθυνθείτε στο 210-7216406.

Ραντεβού χρειάζεται μόνο για την υπηρεσία κατ’οίκον.

Πόσες ώρες πρέπει να παραμείνω νηστικός προτού κάνω αιματολογικές εξετάσεις;

Η αιμοληψία είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες (7:00 – 10:30 π.μ.) και μετά από νηστεία 10-12 ωρών, ιδίως εάν πρόκειται για βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κλπ). Φυσικά υπάρχουν και εξετάσεις που δεν επηρεάζονται από τη λήψη τροφής.

Το προηγούμενο βράδυ συνιστάται η αποφυγή γαλακτοκομικών και άλλων λιπαρών τροφών και προτείνεται η κατανάλωση ενός ελαφρού γεύματος με χαμηλά λιπαρά, όπως μία σαλάτα με μία φέτα ψωμί ή μία μερίδα γιαούρτι με 0% λιπαρά και ένα φρούτο.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε στο εργαστήριο τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. βιταμίνες), καθώς και το ιατρικό σας ιστορικό.

Μπορώ να πιω νερό ή καφέ πριν από την αιμοληψία;

Το πρωί της αιμοληψίας επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού και αποφεύγουμε την κατανάλωση χυμού, καραμέλας, μαστίχας ή καφέ (υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται ο καφές σκέτος χωρίς προσθήκη γάλακτος/ζάχαρης).

Η λήψη νερού μάλιστα προτείνεται κιόλας, καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό και βοηθάει την αιμοληψία σε άτομα που έχουν λεπτές φλέβες που εντοπίζονται δύσκολα.

Μπορώ να καπνίσω ή να πιω αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ;

Το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την εξέταση, αφού ακόμη και 1 τσιγάρο προκαλεί διέγερση των επινεφριδίων οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, ενώ επηρεάζονται και άλλοι βιοχημικοί δείκτες. 

Το αλκοόλ επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 24 ώρες αφού, εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης επηρεάζει επιπλέον τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τα ηπατικά ένζυμα και άλλους δείκτες.

Πότε πρέπει να γίνεται η αιμοληψία; Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα;

Η αιμοληψία για τις περισσότερες εξετάσεις και κυρίως για τις βιοχημικές (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κλπ) καλό είναι να γίνεται τις πρωινές ώρες (7:00-10:30 π.μ.), ώστε να μπορεί ο εξεταζόμενος να παραμείνει νηστικός για τουλάχιστον 10-12 ώρες.

Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας, μεταξύ των οποίων, η γενική ούρων, ο σίδηρος, η κορτιζόλη, το σάκχαρο, η ινσουλίνη, ενώ άλλες από τον κύκλο της περιόδου για τις γυναίκες όπως η προλακτίνη και η προγεστερόνη.

Υπάρχουν όμως και εξετάσεις που δεν επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας και μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και το απόγευμα, όπως η Γενική Αίματος και η Ομάδα αίματος, το PSA, ορμόνες όπως η β-χοριακή κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην κάθε εξέταση χωριστά ή απευθυνθείτε στο 210-7216406.

Υπάρχουν ορμονολογικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου;

Παρόλο που ο ορμονολογικός έλεγχος δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη λήψη τροφής, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών στις γυναίκες, αξιολογούνται σε συνάρτηση με την ημέρα του κύκλου της περιόδου. Το πιο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή των περισσοτέρων ορμονολογικών εξετάσεων (PRL, FSH, LH, κλπ) είναι μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην κάθε εξέταση χωριστά ή απευθυνθείτε στο 210-7216406.

Μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακα μας ή συμπληρώματα διατροφής (π.χ. βιταμίνες) πριν από την αιμοληψία;

Κάποια φάρμακα και συμπληρώματα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης επηρεάζοντας τα αποτελέσματα για αυτό καλό θα ήταν πριν από την αιμοληψία ο ασθενής να μην πάρει την φαρμακευτική του αγωγή και να την μεταθέσει για μετά, πάντοτε όμως με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Μερικά παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι:

  • Αγχολυτικά – Υπνωτικά (π.χ. Stedon)
  • Αντισυλληπτικά (π.χ. Yasmin)
  • Σαλικυλικά (π.χ. Aspirin, Salospir)
  • Διουρητικά - Αντιυπερτασικά (π.χ. Lasix, Hygroton)
  • Αντιεπιληπτικά (π.χ. Epanutin)
  • Θυρεοειδικά (π.χ. Τ3, Τ4)
  • Κορτιζόνη
  • Σκευάσματα Σιδήρου

 

Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρετε στο εργαστήριο τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. βιταμίνες).

Η έμμηνος ρύση (περίοδος) στις γυναίκες επηρεάζει τις εξετάσεις;

Κατά την έμμηνο ρύση, αλλά και πριν και μετά από αυτήν, μπορεί να επηρεαστούν ορισμένες εξετάσεις. Για παράδειγμα, τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μειώνονται όπως και η χοληστερόλη. Επίσης, μπορούν να επηρεαστούν τα επίπεδα φερριτίνης, ο αιματοκρίτης, τα αιμοπετάλια, τα λευκά αιμοσφαίρια, το μαγνήσιο, η Τ.Κ.Ε., η γενική ούρων, κ.α.

Τι σημαίνει η εξέταση «Γενική Αίματος»;

Η «Γενική Αίματος» είναι μια εξέταση που δεν πρέπει να συγχέεται με το Γενικό Check up, και περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των αιμοπεταλίων και του όγκου αυτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων και των ερυθροκυτταρικών δεικτών.

Για την Γενική Αίματος δεν απαιτείται κάποια ειδική δίαιτα, αλλά καλό θα είναι να αποφύγουμε κάποιο λιπαρό γεύμα πριν από την εξέταση.

Πώς γίνεται η «Γενική Εξέταση Ούρων»;

Η «Γενική Ούρων» καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Συγκεκριμένα, αφού πλύνουμε την ευαίσθητη περιοχή με πράσινο σαπούνι, αφήνουμε τα πρώτα ούρα να τρέξουν και συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο. Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε το δοχείο καθώς υπάρχει κίνδυνος να χυθούν τα ούρα κατά τη μεταφορά τους στο εργαστήριο και να υπάρξει επιμόλυνση. Μόλις 20 ml είναι αρκετά, δηλαδή γεμίζουμε περίπου το 1/6 ενός κλασικού ουροδοχείου 120ml.

Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν στο εργαστήριο σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η μεταφορά τους, τα τοποθετούμε στο ψυγείο (4° C).

Υπάρχουν εξετάσεις για τις οποίες θα πρέπει να παραμείνω στο κέντρο μετά την αιμοληψία;

Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις για τις οποίες θα πρέπει ο εξεταζόμενος να παραμείνει στο κέντρο και να μην μετακινηθεί από 1 έως 3 ώρες (ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού), είναι η καμπύλη σακχάρου που συνήθως συνταγογραφείται μαζί με τη μέτρηση των επιπέδων της ινσουλίνης σε προκαθορισμένους χρόνους.

Από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να κάνω αιματολογικές εξετάσεις;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Συνήθως ο παιδίατρος προτείνει ένα check up από το 1ο έτος της ζωής. Γενικά, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη για αυτό και προτείνεται ένα προληπτικό check up, μία με δύο φορές το χρόνο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Την τελευταία φορά που μου έκαναν αιμοληψία, μελάνιασε (μαύρισε) το σημείο από το οποίο μου πήραν αίμα. Γιατί συνέβη αυτό;

Αυτό συνέβη γιατί άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που θα έκλεινε το σημείο εξόδου του αίματος, ενώ επιδερμικά το σημείο τρυπήματος είχε ήδη κλείσει, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί αίμα στους ιστούς εκτός των αγγείων και να αναπτυχθεί τοπικά ένα μικρό αιμάτωμα. Για να αποφευχθεί το γεγονός αυτό θα πρέπει:

  • Να ασκηθεί αρκετή πίεση με το βαμβάκι στο σωστό σημείο για 1 έως 2 λεπτά και για 1 λεπτό ακόμη με τον αυτοκόλλητο επίδεσμο.
  • Να παραταθεί η άσκηση πίεσης σε περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή έχουν αυξημένη πίεση και προτείνεται επιπλέον η περίδεση με αυτοκόλλητη ταινία (λευκοπλάστ) και βαμβάκι πάνω από τον αυτοκόλλητο επίδεσμο (χανζαπλάστ).
  • Να εφαρμοστεί σφιχτή περίδεση με αυτοκόλλητη ταινία και βαμβάκι για 3 έως 4 λεπτά στο σημείο της φλεβοκέντησης, στις περιπτώσεις των παιδιών που είναι αγχωμένα, κλαίνε ή βρίσκονται σε υπερένταση λόγω άγχους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση και να απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την άσκηση πίεσης.

 

Σε κάθε περίπτωση το κέντρο μας διαθέτει έμπειρους αιμολήπτες που εφαρμόζοντας ορθές τεχνικές, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προετοιμασία των παιδιών προκειμένου να χαλαρώσουν και να αισθανθούν πιο οικεία και να αποβάλλουν τελικά το άγχος της αιμοληψίας.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου και πώς μπορώ να τα παραλάβω;

Τα αποτελέσματα των περισσοτέρων εξετάσεων βγαίνουν αυθημερόν το απόγευμα, ωστόσο υπάρχουν και εξετάσεις που τα αποτελέσματά τους είναι έτοιμα την επόμενη ημέρα ή χρειάζονται περισσότερες ημέρες ανάλογα με το είδος της εξέτασης. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερωθείτε την ημέρα της δειγματοληψίας για το χρόνο απόδοσης των αποτελεσμάτων.

Η παραλαβή των αποτελεσμάτων δύναται να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Σε έντυπη μορφή με επίσκεψη στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο Olympic Lab.
  • Σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) στο e-mail σας.
  • Σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) στο e-mail του κλινικού ιατρού που σας παρακολουθεί και μας έχετε υποδείξει.

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής;

  • Πληρωμή με μετρητά
  • Πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα
  • Πληρωμή με κατάθεση μέσω τραπέζης (κατόπιν συνεννόησης)

Μπορώ να κάνω εξετάσεις με τη χρήση παραπεμπτικού του ΕΟΠΥΥ;

Το Olympic Lab είναι συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και πραγματοποιεί τις εργαστηριακές εξετάσεις με τη χρήση του παραπεμπτικού σημειώματος από τον ιατρό σας, τόσο σε έντυπη όσο και σε άυλη μορφή.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα Σύμβαση με ΕΟΠΠΥ.

Μοιραστείτε αυτή την σελίδα :
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
e-mail
Εκτύπωση